ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ 2015-16

Το  Γυμνάσιο Προμάχων, με τον Διευθυντή κ. Πασόη Ευστάθιο  την  καθηγήτρια Τόλκα Αικατερίνη και την υπεύθυνη του  Κέντρου Συμβουλευτικής?Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μελίνα Αλμπάνη, διοργάνωσε και υλοποίησε στα πλαίσια της Συμβουλευτικής - Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που εφαρμόζεται στη Γ΄ τάξη,  την Πέμπτη 31 Μαρτίου, την Παρασκευή 01 Απριλίου 2016 και την Δευτέρα 04 Απριλίου 2016 Ημερίδες  με τίτλο   «Ημέρες Επαγγελμάτων»,  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων  και το Σύλλογο Γονέων ?Κηδεμόνων.

Οι «Ημέρες Επαγγελμάτων» καθώς  επίσης και οι «Ημέρες Σταδιοδρομίας» βασίζονται σε Υπουργικές Αποφάσεις και σκοπό έχουν να υποστηρίξουν τους μαθητές στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους. Για το λόγο αυτό -και μετά από επιθυμία των  μαθητών - δίδεται λίστα επαγγελματιών που προτείνουν οι μαθητές, προσκαλούνται επαγγελματίες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι επαγγελματίες παρουσιάζουν στους μαθητές την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία. Η παραπάνω δράση σε όσα σχολεία πραγματοποιείται λειτουργεί θετικά στην εφαρμογή των στόχων του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Συμβουλευτικής διαδικασίας.

Για την υλοποίηση της Ημερίδας κλήθηκαν να διδάξουν στη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Προμάχων την Πέμπτη 31-03-2016- και για μία διδακτική ώρα ο καθένας- τέσσερις επαγγελματίες της τοπικής μας κοινωνίας και πιο συγκεκριμένα: ο ειδικός καρδιολόγος κ. Τσαβδάρης Κωνσταντίνος μέλος του ιατρικού συλλόγου Πέλλας, ο πρώην Ευρωβουλευτής και Γεωπόνος κ. Γκλαβάκης Ιωάννης, ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Καραπάνος Ιωάννης και ο Δημοσιογράφος και διαχειριστής του Blogaridaianews.blogspot.grκ. Βαφειάδης Σταύρος.

Η εμπειρία που αποκόμισαν και οι δύο πλευρές ήταν σημαντική. Στα παιδιά δόθηκε η δυνατότητα να μάθουν για επαγγέλματα, να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι οποίες στο μέλλον ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.  Από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν και να συζητήσουν με τους μαθητές για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Οι μαθητές οι οποίοι  συμμετείχαν ενεργά στην πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία διατύπωσαν ουσιαστικές ερωτήσεις, εξέφρασαν απορίες, και εκδήλωσαν την ανησυχία αλλά και την αγωνία τους για το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό μέλλον που τους επιφυλάσσεται.

Την Παρασκευή 01-04-2016 και για δύο διδακτικές ώρες μίλησε στους μαθητές για τους κινδύνους από τον καπνό και το αλκοόλ, ο Ψυχολόγος από το Κέντρο Πρόληψης ?? ΟΡΑΜΑ?? Πέλλας κ.Τραμποσίνης Χρήστος.

Η Δράση των μαθητών τελείωσε την Δευτέρα 04-04-2016 με την επίσκεψη της κας Πούλου Αικατερίνης, επισκέπτριας Υγείας του Κ.Υ.Αριδαίας, η οποία αναφέρθηκε στην παροχή των Α΄Βοηθειών

Θεωρούμε επιβεβλημένο να ευχαριστήσουμε δημόσια τους προσκεκλημένους επαγγελματίες  κ.κ. Τσαβδάρη Κωνσταντίνο, Γκλαβάκη Ιωάννη, Καραπάνο Ιωάννη και Βαφειάδη Σταύρο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση, αψηφώντας τις υποχρεώσεις τους και αφιλοκερδώς υποστήριξαν την εκδήλωση.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά το ψυχολόγο κ.Τραμποσίνη Χρήστο και την επισκέπτρια Υγείας κα Πούλου Αικατερίνη για την επίσκεψή τους στο σχολείο μας και για τις πολύτιμες συμβουλές που παρείχαν στους μαθητές μας


Η Υπεύθυνη Συμβουλευτικής - ΕΠ                      Ο Διευθυντής                          
& Αγωγής Σταδιοδρομίας
Μελίνα Αλμπάνη                                                   Πασόης Ευστάθιος ΠΕ11